https://www.beveiligingscameras.nl/image/cache/catalog/Blog%20foto's/eliott-reyna-ApvuMPqtMbg-unsplash-1170x600.jpg
user image

Port forwarding instellen

  • 15 Jan 2021
  • |   0 Opmerkingen

Port forwarding


Het aansluiten van een IP-beveiligingscamera kan best lastig zijn.
Gelukkig is dit bij de meeste moderne beveiligingscamera sets niet meer nodig. Al onze beveiligingscamera sets kunnen op afstand worden bekeken zonder port forwarding.

Uitleg instellen port fowarding:

Hoe zie ik mijn IP-camera via internet? Hoe bekijk ik mijn IP-camera buiten het eigen netwerk? Hoe pas ik de poorten aan?
Dit zijn de vragen die we nu gaan bespreken en beantwoorden.
Alle apparaten op een netwerk communiceren via een IP-adres, dit is een nummer waarmee een apparaat zichtbaar is voor andere apparaten op het netwerk.

Op deze manier krijgt iedere router van bijvoorbeeld UPC, Ziggo of een andere internet provider, een eigen IP-adres toegekend. Met dit IP-adres kan de router communiceren met alle andere op internet aangesloten apparaten. Het IP-adres van de router noemen we daarom een extern IP-adres.

Vervolgens deelt de router zelf IP-adressen uit aan de apparaten binnen je netwerk.

De IP-adressen die je router uit deelt zijn interne IP-adressen. Vaak zijn dit IP-adressen als: 192.168.1.20.
Een IP/wifi camera heeft een standaard IP-adres. Vaak is dit: 192.168.1.21 dit is een intern IP-adres.
Ook het opname apparaat (NVR) heeft zijn eigen interne IP-adres.

Voorbeeld:

Wanneer je thuis met je laptop de camera wilt bekijken typ je 192.168.1.21 in de browser dan kun je de IP-camera gewoon bekijken.

Maar ga je met dezelfde computer naar buiten en typ je dan 192.1681.21 in je browser dan zie je je camera niet. 192.168.1.21 bestaat alleen binnen het netwerk van je router, buiten dit netwerk bestaat dit IP-adres niet meer.


Om dit werkend te krijgen, zul je specifiek moeten verwijzen naar je eigen thuisnetwerk en daar binnen naar de betreffende camera. Hier heb je het externe IP-adres voor nodig.

Wanneer je verbinding hebt met internet, kun je namelijk wel communiceren met de router op je thuisnetwerk, deze is ook direct verbonden met internet.

Dit doe je via het externe IP-adres, als voorbeeld is ons externe IP-adres: 84.176.24.180. Nu heb je alleen verbinding met de router, deze weet natuurlijk niet voor welk van de verbonden apparaten jouw aanvraag bedoeld is,

zoals de IP Camera of een tablet. Je zult de router dus moeten vertellen naar welk apparaat de aanvraag verzonden moet worden: dit doe je via 'port forwarding'.


Poorten

Alle apparaten (computers, IP-camera's, telefoons) op een netwerk maken gebruik van poorten, deze zijn softwarematig. Poorten zijn nodig om tegelijkertijd verschillende typen verbindingen te maken.

Draadloos printen is een ander verzoek dan een internetpagina opvragen. Om deze verschillende soorten van communicatie uit elkaar te houden, heeft elke 'soort' communicatie zijn eigen poort.

Poort 80 is de standaard poort die wordt gebruikt voor het opvragen van een website (HTTP-protocol). Voor het merendeel van de communicatie wordt tegenwoordig poort 80 gebruikt. Je kunt via poort 80 ook contact maken met een IP/wifi camera.

Wanneer je binnen je thuisnetwerk het interne adres van de camera in bijv. internet Explorer invoert, wordt er eigenlijk op poort 80 verbinding gemaakt. Door de software aan boord van de camera krijg je nu in de browser een webpagina te zien met instellingen en het live beeld van de camera.


Het is ook mogelijk de beveiligingscamera op een andere poort in te stellen. We raden aan om een getal te kiezen tussen 1024 en 49151. Er zitten geen functionele verschillen binnen deze getallen range.

Wanneer je de poort veranderd hebt (Bijv. In 2020) en je probeert daarna via het interne IP-adres van de camera in de browser de camera te bezoeken dan lukt dit nu niet meer. We krijgen nu geen verbinding meer omdat standaard verbinding wordt gemaakt met poort 80.

We moeten dus aan geven dat we verbinding willen maken met poort 2020.

Om dit te doen typ je in de browser: 192.168.1.21:2020. Vul in het interne IP-adres van de camera: (dubbele punt) gevolgd door het poortnummer.

Wanneer je meer dan één camera hebt dan geef je iedere camera zijn eigen poort nummer.

⦁ Camera 1 op 192.168.1.21 poort 2020

⦁ Camera 2 op 192.168.1.23 poort 2021


We kijken nu even terug naar de eerder genoemde situatie, buiten je thuis netwerk verbinding hebben met internet en je IP-camera benaderen. Zoals je hierboven gelezen hebt, is het intypen van het interne IP-adres in de browser nu niet meer voldoende.

Wanneer je het externe IP-adres invult in je browser weet de router niet naar welk apparaat binnen je thuisnetwerk je doorgestuurd wilt worden. Dit kun je aangeven via het poortnummer. Hiervoor moeten we een instelling maken in je router, die heet Port forwarding.

Je vertelt nu eigenlijk tegen de router dat elke verbinding die van buiten binnenkomt op poort 2020 doorgestuurd moet worden naar camera 1 en dat elke verbinding die van buiten binnenkomt op poort 2021 doorgestuurd moet worden naar camera 2.

Wanneer je port fowarding hebt ingesteld in je router kun je buitenshuis verbinding maken met de camera door het externe IP-adres gevold door een dubbele punt en het poortnummer in te vullen in de browser. (Bijvoorbeeld: 84.176.24.180:2020).


Weet je je externe IP-adres niet meer? Ga dan naar www.watismijnip.nl.

Goed verhaal, maar hoe stel ik de poortnummers in?

Er zijn 3 mogelijkheden. Mogelijkheid 1: Log in op de camera via internet Explorer en pas daar de poort aan.

Mogelijkheid 2: Op de bijgeleverde disk staat een programma, bijv.: searchcam, deze zoekt de IP-camera's die aangesloten zijn binnen het netwerk. Wanneer deze camera's gevonden zijn kan het IP-adres en de Poort aangepast worden.

Mogelijkheid 3: Bekijk de handleiding van de camera voor de uitleg van jouw specifieke camera.

Lukt het niet? Stuur ons een mailtje: klantenservice@beveiligingscameras.nl.


Port forwarding instellen op de router.


De weergave van de router-instellingen kan per router verschillen, hierdoor kan het zijn dat je even moet zoeken voor je de port forwarding instelling gevonden hebt.


Stap 1 is in ieder geval inloggen op je eigen router.

Dit doe je in veel gevallen door het interne IP-adres van je router in de browser in te vullen.

Voor o.a. Linksys, asus, 3com, Netgear en Zyxel is dit standaard:192.168.0.1 of 192.168.1.1.

Veelgebruikte adressen:

KPN Experia box: 192.168.2.254

UPC Horizon: 192.168.192.1

Apple: 10.0.0.1 deze configureer je met de 'Airport Utility' en niet via de browser

Ziggo Ubee: 192.168.178.1


Meestal word je nu gevraagd om een wachtwoord en gebruikersnaam. De gebruikersnaam en het wachtwoord staan ook in de handleiding van de router en soms onder op de router.

⦁ Linksys-routers: "admin" is zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord.

⦁ Netgear-routers: "admin" is de gebruikersnaam en "password" is het wachtwoord.

⦁ Andere routers: laat de gebruikersnaam leeg en typ "admin" als wachtwoord.

⦁ Je kunt ook online zoeken naar de standaardwachtwoorden, bijvoorbeeld op de site RouterPasswords.com.

⦁ Als je je inloggegevens bent vergeten kun je de router resetten met de resetknop. De router wordt dan weer teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Wanneer je bent ingelogd kom je op een website met router instellingen. Zoals hierboven gezegd kan het even zoeken zijn naar de (port) forwarding instellingen.

De juiste sectie kan de naam Applications, Gaming of Virtual Servers hebben. Als je dit allemaal niet kunt vinden, ga dan naar de Advanced settings en kijk of er een subcategorie is met de Port Forwarding.

Je ziet er bijna altijd (een aantal van) de volgende opties:

'External port': vul hier het poortnummer van de camera, bijvoorbeeld 2020 in
'Internal port': vul hier ook het poortnummer van de camera in, bijvoorbeeld 2020

'IP address': vul hier het interne IP-adres van de betreffende camera in, bijvoorbeeld 192.168.1.21

'Protocol': selecteer hier 'both' of TCP.

Let op: Ziggo heeft verschillende Ubee versies met iets andere interfaces. Als er bij jou de optie voor 'external IP Address' staat, vul hier dan altijd 0.0.0.0 in en geen ander IP-adres.

Een zoekactie op google met routertype en port forwarding levert vaak duidelijke uitleg. Door het externe IP-adres gevolgd door het poortnummer in te voeren in de browser kun je kijken of de port forwarding instellingen goed staan. Wanneer je nu de website en de camera feed krijgt, is het je gelukt.
Je kunt nu altijd en overal je camera bekijken.


Bekijk hier onze camera's die geen port forwarding nodig hebben. Liever een camera set? Klik dan hier.

We helpen jou graag met het uitzoeken van een camera die je via de cloud kunt bekijken, er is dan geen port forwarding nodig.
Tags:

0 Opmerkingen

Om een opmerking te plaatsen moet je Inloggen